images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернополі відбувся туристсько-краєзнавчий пішохідний квест «Спорт для всіх в парках і скверах»

Понеділок, 18 жовтня 2021, 08:45

У Тернополі відбувся туристсько-краєзнавчий пішохідний квест «Спорт для всіх в парках і скверах»

Відкритий обласний фізкультурно-оздоровчий захід з туристсько-краєзнавчого пішохідного квесту для учасників молодшого юнацького віку в рамках Всеукраїнських фізкультурно-оздоровчих заходів «Спорт для всіх в парках і скверах», присвячений Дню захисників України, відбувся у Тернополі. Провели змагання на теренах гідропарку «Топільче». Чудовий  осінній  день згуртував юних любителів цікавих пригод квестової гри. Захід було організовано спільною працею Тернопільського обласного комунального центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (директорка Оксана Пшенична) та Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (директор Володимир Ванджура).

Випробуванням для команд-учасників стало подолання маршруту з метою  пошуку локацій для виконання спеціальних завдань. Для здобуття кращих результатів дітям потрібно було проявити спритність, кмітливість, образне мислення, ерудицію, вміння розгадувати ребуси та загадки.

Переможні місця у вікових групах розподілились наступним чином:

7-9 років: переможцем стала збірна команда «Малята» у складі Христини Телебзди, Валерії Медвідь, Назарія Шило та Тимофія Настроги. Другу сходинку посіла команда «Чемпіони» у складі Вадима Черняка, Софії Адаменко, Артура Балабана і Софії Чимишин – керівничка Юлія Радецька. Третю позицію виборола команда «Козацько-лицарського гарту» у складі Дмитра Микули, Вікторії Лисак, Тараса Візниці і Богдана Телебзди – керівничка Анна Семчук;

10-12 років: фінішну стрічку першою перетнула команда «Юні туристи-краєзнавці» у складі Ангеліни Островської, Софії Лонк, Христини Бадран і Володимира Деркача – керівничка Алла Боровик, а наступні дві нагороди вибороли команди «Вареники» (Джура) у складі Анни Боденчук, Поліни Зимак, Марії Триполець і Христини Шматло – керівниця Ірина Драгущак, та команди «Юні етнографи» у складі Святослава Правака, Дарини Редькви, Анни Уніят, Богдана Білінського – керівниця Зоя Ліщук.

Паралельно відбувався конкурс-випробування «Отакенні лижі». Метою цього випробування було подолання командою з чотирьох осіб на одній парі лиж ділянку місцевості протяжністю 20 м. Чіткість і злагодженість командної роботи, море емоцій та вражень стали запорукою успіху для юних лижників, – інформує Ольга Єпіфанова – культорганізатор Тернопільського обласного комунального центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді.


 

В Україні дозволять медсестрам робити щеплення пацієнтам без залучення лікаря

Четвер, 14 жовтня 2021, 10:24

В Україні планують дозволити медсестрам та медбратам в деяких випадках приймати рішення щодо щеплення пацієнта  без участі лікаря.

У Міністерстві охорони здоров’я підготували відповідні зміни до наказу від 16 вересня 2011 року №595 "Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень", повідомили у відомстві.

Це надасть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, стверджують у МОЗ.

"Особливо такі зміни актуальні в період пандемії COVID-19 та сезон грипу, коли завантаженість медперсоналу дуже висока.

Вони також покращать доступність до захисту від інфекцій, яких можна запобігти з допомогою вакцинації", – запевняють у міністерстві.

Фото: evgenyataman /Depositphotos

До здійснення щеплень будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку.

Молодший медперсонал навчать надавати допомогу в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину, таких як тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо.

У МОЗ зазначають, що за пацієнтом залишиться право вибору – погодитися на консультування та вакцинацію за участю медсестри або медбрата чи звернутися перед щепленням за консультацію до лікаря.

Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

Перед вакцинацією батьки дитини заповнюють анкету, в якій вказують, чи є в дитини алергія, підвищена температура, хронічні захворювання, схильність до кровотеч, тощо. Якщо в дитини наявний хоч один з цих станів, вакцинація не проводиться.

Інформація щодо дорослих наразі відсутня.

Дитину має додатково має проконсультувати лікар загальної практики – сімейний лікар.

"Здійснення щеплень молодшим медичним персоналом без участі лікаря є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу.

Так, в США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів", – запевняють у МОЗ.

Зараз зміни винесені на громадське обговорення.

До 79-ої річниці створення УПА для жителів Тернопільщини підготували виставку

Четвер, 14 жовтня 2021, 10:13

До 79-ої річниці створення УПА для жителів Тернопільщини підготували виставку

До 79-ої річниці створення УПА у фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею розгорнуто виставку: «Українська Повстанська Армія: історія нескорених».

0«На 22-их повноколірних банерах висвітлена історія українського визвольного руху 1942–1960-их років. У фоторепродукціях рідкісних світлин і документів показано етапи становлення УПА, її розгортання у різних регіонах України, формування старшинських кадрів. Описано однострій повстанців, їхній побут, велику увагу приділено видавничій та пропагандивній роботі. Висвітлено протиповстанську боротьбу як німецьких нацистів так і радянських каральних органів, зокрема, спецбоївок НКВС, які діяли під виглядом УПА», — розповідають у музеї.
Унікальна та перша в Україні у своєму роді, виставка створена у 2007-му році, і є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Українського інституту національної пам'яті та Служби безпеки України.
Діятиме виставка до 1-го листопада.
 

ВООЗ рекомендує третю дозу вакцини проти COVID-19 для людей з ослабленим імунітетом

Середа, 13 жовтня 2021, 08:23

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендувала людям з імунодефіцитом отримати третю, бустерну дозу вакцини проти COVID-19.

Люди з ослабленим імунітетом повинні мати можливість отримати додаткове щеплення однією з затверджених ВООЗ вакцин, заявили у Стратегічній консультативній групі експертів з імунізації, повідомляє The New York Times.

"Людям з імунодефіцитом  потрібна третя доза як додатковий процес підготовки, щоб вони були повністю захищені", – сказав голова комітету Алехандро Кравіото.

Зокрема, імунокомпроментованими особами є:

  • пацієнти з ВІЛ/СНІДом,
  • хворі на рак,
  • пацієнти з трансплантованими органами,
  • ті, хто приймає певні імуносупресивні препарати,
  • ті, в кого є спадкові захворювання, які впливають на імунну систему (наприклад, вроджена недостатність імуноглобуліну A) та багато інших.
Фото: Depositphotos/Автор: Wavebreakmedia

Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) рекомендує вакцинуватися третьою дозою щонайменше за 6 місяців після другого щеплення.

Наразі до переліку схвалених ВООЗ вакцин проти COVID-19 належать: Pfizer-BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Sinopharm і AstraZeneca.

Водночас  масову вакцинацію додатковими дозами експерти ВООЗ не рекомендують.

Раніше вони закликали ввести мораторій на бустерні дози до кінця року, щоб більша кількість вакцин могла надходити до країн, де люди майже не отримали щеплення.

Кетрін О'Браєн, директорка департаменту ВООЗ з імунізації, вакцин та біопрепаратів, сказала, що додатково вакцинувати здорових людей, яким достатньо двох доз, це "як дати комусь два рятувальні жилети і залишити інших без жилета взагалі".

У ВООЗ також порадили людям віком від 60 років, які отримали щеплення китайськими вакцинами Sinopharm або Sinovac, отримати третю дозу від того ж виробника.

Нагадаємо, третя доза мРНК-вакцин проти COVID-19 викликає менше системних побічних ефектів, ніж друге щеплення.

Тернопільські легкоатлети-метальники повернулись з медалями зі змагань в Мукачево

Середа, 13 жовтня 2021, 08:00

Тернопільські легкоатлети-метальники повернулись з медалями зі змагань в Мукачево

Вдало виступили тернопільські атлети на І етапі Кубку України з метань та Всеукраїнських змаганнях з метань присвячених заслуженому тренеру України Є. Сючу. Такий турнір впродовж 9-10 жовтня тривав у Мукачево. Як повідомляє Федерація легкої атлетики області, в метанні диску серед юніорів з результатом 48.74 м перемогу і відповідно, золоту нагороду, здобув Ігор Висоцький (обласна ШВСМ, тренери Іван Панасюк, Головацький Микола).

Ще один вихованець Івана Панасюка - Максим Лаврик виборов «бронзу» серед юнаків молодшої вікової групи в штовханні ядра з результатом 12.93 м (ОДЮСШ з літніх видів спорту). А сам тренер Іван Панасюк, виступаючи серед дорослих, став бронзовим призером у метанні диска 2 кг з результатом 42.28 м.

Відзначилися на змаганнях в Мукачево і вихованці тренерів Галини Шмуляєвої та Леоніда Дахновського з обласної ДЮСШ: Дарина Мостова стала срібним призером в штовханні ядра 4 кг серед юніорок з результатом 10.55 м, а в метанні спису з результатом 33.30 м зайняла четверте місце.

«Бронзу» серед старших юнаків в метанні спису 700 г виборов Степан Петришин (51.96 м). Також треба відзначити і штовхальників ядра 5 кг, які змагалися серед юнаків старшої вікової групи - Максима Прокопця та Олексія Навроцького, які з особистими рекордами 14.31 м та 13.89 м зайняли шосте та сьоме місця.

 

Сторінка 789 з 1430

«ПочатокПопередня781782783784785786787788789790НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер