images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


"Вражає у десятки разів більше": коли і де найлегше підхопити небезпечний штам "Дельта"

Вівторок, 12 жовтня 2021, 11:00

"Вражає у десятки разів більше": коли і де найлегше підхопити небезпечний штам "Дельта"

"Вражає у десятки разів більше": коли і де найлегше підхопити небезпечний штам "Дельта"

В Україні і на Тернопільщині зокрема зростає кількість хворих на ковід. Лютує штам Дельта,який є значно небезпечнішим. За даними медиків, найлегше заразитися – у громадському транспорті. Особливо – в години пік, коли салони просто переповнені.

Головний шлях передачі штаму Дельта – повітряний. Лікар-епідеміолог,  голова ГО "Інфекційний контроль в Україні" Андрій Александрін розповів Оглядачу про власне дослідження, яке він нещодавно провів за допомогою аналізатора вуглекислого газу в громадському транспорті. Аналіз показав високий рівень CO₂ (вуглекислий газ або двоокис вуглецю – CO₂, вважають особливо шкідливим газом, що в разі достатньої концентрації негативно впливає на організм людини).

"Рівень CO₂ у транспорті просто зашкалював, що доводить можливість поширення через повітря різних біологічних агентів", – зазначив лікар.

Він заявив, що особливо ризикують заразитися люди в годину пік, коли транспорт буквально "забитий" пасажирами.

"Небезпеку становлять і маршрутки, і автобуси, і трамваї, і метро. В певні години вони забиті людьми, що збільшує ризики інфікування", – підкреслив Александрін.

Він рекомендував у боротьбі з поширенням інфекції звернути особливу увагу саме на дотримання санітарних норм у транспорті, оскільки "не вирішивши цю проблему, влада буде стикатися з високими ризиками навіть після введення червоних зон".

Говорячи про заразність штаму Дельта, Александрін акцентував на тому, що якщо спочатку заражений "уханьським" коронавірусом міг інфікувати 2-3 людини під час контакту з іншими, то тепер носій нового варіанту вражає за раз у десятки разів більше.

 

Україна та ЄС підписали довгоочікувану угоду про "відкрите небо"

Вівторок, 12 жовтня 2021, 10:55

ФОТО: PIXABAY

Україна та Європейський Союз підписали довгоочікувану угоду про Спільний авіаційний простір, відому як угоду про "відкрите небо".

Джерело: "Європейська правда" із посиланням на церемонію підписання, яка відбулась в рамках саміту Україна-ЄС 12 жовтня у Києві

Деталі: З української сторони угоду підписав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, зі сторони ЄС - глава дипломатії Жозеп Боррель та посол Словенії в Україні Томаш Менцин.

Угода про "відкрите небо" має на меті урівняти у деяких правах українські та європейські авіакомпанії, зняти монополію на окремі маршрути, встановлену двосторонніми договорами, полегшити відкриття нових маршрутів між українськими та європейськими містами, та як наслідок – має зменшити ціни на квитки.

У ЄС наголошують, що одним з наслідків підписання угоди має бути вхід до України нових лоукост-авіаліній та підвищення туристичної привабливості України.

Угода була парафована ще у 2013 році, проте досі не була підписана через британсько-іспанську суперечку щодо належності Гібралтара.

Підписання очікувалося 11 лютого у Брюсселі, але на початку лютого в офісі президента заявили, що підписання зірвалося.

28 червня Рада ЄС дала згоду на підписання з трьома країнами, у тому числі Україною, Угоди про спільний авіаційний простір.

Читайте детальніше:  Не тільки лоукостери: коли запрацює та що змінить "відкрите небо" з ЄС.

У Тернополі відбудеться презентація книги Володимира В'ятровича

Вівторок, 12 жовтня 2021, 08:21

У Тернополі відбудеться презентація книги Володимира В'ятровича

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує жителів Тернопільщини 13 жовтня о 18:00 год. відвідати презентацію книжки Володимира В'ятровича «Нотатки з кухні «переписування історії»».

0«У книжці автор зібрав низку власних публікацій про національну ідентичність, Голодомор, визвольну боротьбу й «людей волі», Помаранчеву революцію і Євромайдан, матеріали під грифом «цілком таємно», які одного дня стали «цілком нетаємними», — зазначають у музеї. — На презентації буде змога придбати книжку та взяти автограф у авторам».
 

На центральному міському стадіоні провели Олімпійський урок #BeActive для учнівських команд усіх тернопільських шкіл

Вівторок, 12 жовтня 2021, 08:19

На центральному міському стадіоні провели Олімпійський урок #BeActive для учнівських команд усіх тернопільських шкіл

У Тернополі відбувся Олімпійський урок #BeActive, що проходить в межах Європейського тижня. Участь у заході, який провели на центральному міському стадіоні, взяли 283 учні із двадцяти однієї школи міста. Тернопільські школярі змагалися в естафетах на влучність і швидкість: "Біатлон", "Котигорошок", "Конвейєр" та інші. Такі цікаві та неординарні випробування у Тернополі проводились вперше.

Як розповів щодо правил турніру головний суддя заходу Любомир Бенцал: «У протилежному русі, кожна команда мала можливість позмагатися одна з одною. Тобто, не було так, що дві команди йшли, вони дві стартували і помінялися місцями. Одна йшла на іншу локацію, друга переходила вперед, це означає, що одна команда могла працювати з кожною, яка була на даному етапі заявлена на змагання. Але це у нас не були змагання, а свято. У нас не було сліз, а були посмішки, радість і дітям було дуже цікаво».

Організували спортивний захід місцевий осередок НОК України в Тернопільській області, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення, управління розвитку спорту та фізичної культури Тернопільської міської ради, управління освіти і науки Тернопільської міської ради, відокремлений підрозділ ГО «Українська федерація учнівського спорту в Тернопільській області», Тернопільське обласне відділення Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України .

На завершення свята всі учасники отримали подарунки від місцевого осередку Національного олімпійського комітету України в Тернопільській області.

У МОЗ розповіли про особливості COVID-штаму “Дельта” в Україні

Понеділок, 11 жовтня 2021, 11:28

Близько 95% випадків COVID-19 в Україні наразі припадають саме на штам "Дельта".

Лікарі фіксують специфічні симптоми у пацієнтів, інфікованих цим штамом, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю виданню "Голос Америки".

Міністр заявив, що у хворих спостерігають різке падіння рівня кисню на 7-8 день після зараження штамом "Дельта".

"Лікарі-інфекціоністи говорять про певні особливості "Дельти" на території України: інфікована людина може мати симптоми 7-8 днів, а потім сатурація кисню різко падає із 92% до 70%. Міністр заявив, що у хворих спостерігають різке падіння рівня кисню на 7-8 день після зараження штамом "Дельта".

Таких людей важко витягти, їх підключають до апаратів штучної вентиляції легень", – розповів міністр.

Фото: Milkos/Depositphotos

Також, за словами міністра, показники захворюваності на COVID-19 вже наблизились до показників осені 2020 року.

Нова хвиля захворюваності почалася раніше, ніж очікували фахівці та представники міністерства. Головний санітарний лікар Ігор Кузін зазначав, що спалах захворюваності очікують не раніше жовтня-листопада.

Найбільша кількість випадків припадає на великі міста – Одеса, Запоріжжя, Дніпро, Харків, а також на Сумську, Донецьку та Житомирську області.

Штам COVID-19 "Дельта": нові симптоми, небезпечність та ефективність вакцин

Нагадаємо, серед основних симптомів зараження штамом "Дельта":

  • головний біль;
  • нежить;
  • лихоманка;
  • біль у горлі.
 

Сторінка 790 з 1430

«ПочатокПопередня781782783784785786787788789790НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер