images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Сьогодні – Наталії, чого не можна робити в цей день

Середа, 08 вересня 2021, 07:15

Сьогодні – Наталії, чого не можна робити в цей день

8 вересня християни відзначають церковне свято священномучеників Адріана і Наталії. У народному календарі дата отримала назву Наталія-вівсяниця. У цей день збирали урожай вівса і шанували цю культуру. З вівсяної муки готували хліб, млинці, вівсяний кисіль. Вівсяну кашу давали дітям і коням, пише УНІАН.

8 вересня проводять різні обряди. У цю дату заведено готувати страви з толокна для гарного врожаю в наступному році. У будинок заносили останній сніп зібраного вівса і ставили в кутку під іконою. Святій Наталії моляться про подружнє щастя і сімейне благополуччя.

У цей день в будинку потрібно поставити в глечик з водою гілочку горобини з ягодами. Вважається, що такий оберіг захистить будинок від біди і хвороб.

Як Адріан і Наталія стали мучениками

Молоді люди були подружньою парою, шлюб їх тривав всього один рік. Жили при імператорі Максиміліані, який часто влаштовував гоніння на християн. Через доноси тоді заарештували кілька віруючих і привели в судову палату. Адріан був начальником і запитав, чому християни вірять у свого Бога. Православні відповіли, що йому ніколи не зрозуміти цього. Тоді Адріан попросив, щоб його забрали разом з іншими людьми, так як він теж християнин.

Наталія, дружина його, зраділа, коли дізналася про це, так як теж була християнкою. Цар просив Адріана напоумитися, але той відмовлявся. Тоді його разом з іншими мучениками довго катували, але всі вони стійко винесли страждання заради Христа. Наталія на пам'ять забрала собі руку чоловіка і довго зберігала її.

Пізніше втекла до Візантії, щоб не виходити заміж за язичника. Одного разу уві сні їй з'явився Адріан і сказав, що скоро вони будуть разом. Того ж дня Наталія померла.

Що не можна робити 8 вересня

У цей день не можна сваритися, інакше не буде щастя.

Не можна здійснювати незаплановані покупки, щоб не було фінансових невдач.

Прикмети погоди 8 вересня

Багато опеньків в лісі – бабине літо буде дуже коротким.

Холодний ранок – до ранньої і морозної зими.

Багато ягід горобини – до похолодання.

Рідкісні білі хмари на небі обіцяють холод і ясну погоду.

 

У третій школі Тернополя стартував спортивний тиждень «Фізична культура - здорова нація»

Вівторок, 07 вересня 2021, 08:39

У третій школі Тернополя стартував спортивний тиждень «Фізична культура - здорова нація»

У Тернопільській спеціалізованій школі №3 розпочався спортивний тиждень за програмою «Фізична культура - здорова нація». Приурочили подію Дню фізичної культури і спорту, який відзначається традиційно у другу суботу вересня. Перший день був насичений, драйвовий та емоційний, - повідомляє офіційний інтернет-сайт школи. Змагання проводились за модулем нової навчальної програми Cool Games. Учасниками їх стали учні 5-х експериментальних класів.

Присутні насолоджувались яскравою атмосферою свята, займалися активно спортом та просто отримували насолоду від занять на новоствореному спортивному комплексі, який нещодавно було відкрито на території колишнього шкільного стадіону.

Всі отримали масу позитивних емоцій та заряд бадьорості на цілий тиждень.

 

Жителів Тернопільщини запрошують переглянути пізнавальну виставку

Вівторок, 07 вересня 2021, 08:34

Жителів Тернопільщини запрошують переглянути пізнавальну виставку

У Тернопільському обласному краєзнавчому музею зберігається надзвичайно чисельна та цікава збірка матеріалів відомого педагога, історика, просвітянина, краєзнавця та публіциста Богдана Петровича Головина.
0«Збірка включає в себе рідкісні документи, світлини, вишиті сорочки, грамоти та багато іншого. Одних лише книг, в бібліотеці та основному фонді понад тисячу одиниць, — розповідають у музеї. — 6 вересня Богдану Петровичу виповнилось би 95… Саме з цієї нагоди, в музеї відкрилася виставка, експозиція якої ознайомить з основними напрямками творчої праці відомого тернополянина».
Запрошуємо усіх охочих ознайомитися з виставкою, яка діятиме до 19-го вересня.
 

У громаді на Тернопільщині розпочали роботу над Стратегією розвитку

Вівторок, 07 вересня 2021, 08:34

У громаді на Тернопільщині розпочали роботу над Стратегією розвитку

З організаційної зустрічі в приміщенні Кременецької міської ради розпочалась робота над розробкою Стратегії розвитку громади на середньострокову перспективу.

0Під час робочої зустрічі обговорено план розробки Стратегії та основні етапи її реалізації.

Стратегія розвитку Кременецької громади охоплюватиме період 2022–2028 роки, а перший план її реалізації — 2022–2024 роки.

«Під час зустрічі з консультантами з питань стратегічного планування Юрієм Войціцьким й Андрієм Мартишко керівники підрозділів міської ради отримали інформацію на тему збору необхідних даних для підготовки соціально економічного профілю громади і проведення опитування мешканців та підприємців, — розповідають у міській раді Кременця. — Розробка стратегії Кременецької громади передбачатиме активне залучення мешканців та інших зацікавлених сторін до її розробки, публічність і прозорість процесу, дотримання засад сталого й інтегрованого розвитку територій».

 

Тернопільські судді взяли участь у Всеукраїнському фестивалі боротьби самбо на Одещині

Понеділок, 06 вересня 2021, 10:55

Тернопільські судді взяли участь у Всеукраїнському фестивалі боротьби самбо на Одещині

Всеукраїнський фестиваль боротьби самбо спортивного та бойового розділів, присвячений 30-річчю відновлення Незалежності України, відбувся у Кароліно-Бугазі на Одещині. Туурніри серед різних вікових груп гостинно приймала арена «Віват» на базі «Шураві». Так, 22 серпня там проходив відкритий  турнір серед юнаків та дівчат на честь володаря Кубку світу-1977, медаліста Всесоюзною спартакіади і чемпіонатів Радянського Союзу, майстра спорту міжнародного класу СРСР.


Потім 26-29 серпня чотири сотні юніорів та юніорок змагалися у турнірі серед молоді.  наступних два дні естафету перейняли дорослі спортсмени, які виступали у Кубку України серед чоловіків і жінок зі спортивного і бойового самбо. В результаті перше командне місце здобула збірна Києва, на другому - Харківщина, на третьому - Одещина.

У складі суддівської колегії змагань був представник Тернопілля - суддя Національної категорії з боротьби самбо Національної федерації самбо України Віталій Гнатишин. Як розповів Віталій Гнатишин: «У великій дружній українській спортивній сім’ї самбо зі славного файного міста Тернопіль маю честь бути кращим серед найкращих судей, що вершать долю перемог наших найкращих спортсменів. Також представляю молоду уже колегу, майбутнього суддю-секретаря Іванну Попадюк, яка успішно пройшла суддівський семінар та екзамен та боєм увійшла в надвідповідальну роботу секретаріату Кубку України з самбо». Також Віталій Гнатишин привітав усю спільноту самбо з визнанням Міжнародного олімпійського комітету .

Нагадаємо, що на 138-й сесії МОК, яка відбулась  напередодні Олімпійських ігор в Токіо, було прийнято рішення про те, що шість спортивних федерацій отримали повноцінне визнання Міжнародного олімпійського комітету. Зокрема, йдеться про Міжнародну федерацію самбо, Міжнародну федерацію лакросса, Всесвітню асоціацію організацій кікбоксингу, Міжнародну федерацію асоціацій муай-тай, Міжнародну федерацію айсштокспорта і Міжнародний союз чирлідингу.

Підготовлено за матеріалами сайту Федерації самбо України та НОК України.

 

Сторінка 803 з 1427

«ПочатокПопередня801802803804805806807808809810НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер