images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Ціни на комунальні послуги знову збільшили

П'ятниця, 12 серпня 2016, 06:29

Останній місяць літа приготував для тернополян неприємну новину - ціна на водопостачання та водовідведення знову буде збільшена. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла постанову про нову вартість цих послуг. З 1 серпня 2016 року ціна становить 11 гривень 48 копійок за метр кубічний для мешканців квартир і 10 гривень 64 копійки власникам приватних будинків.

Начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимир Водовіз повідомив, що ціна буде збільшена на 29%. Основною причиною таких змін є підвищення цін на електроенергію для великих підприємств, зокрема таких, як «Тернопільводоканал». Оскільки на виробництві були значні затрати електрики, підприємство заборгувало близько мільйона гривень, які не в змозі виплатити іншим шляхом.

Також до низки причин, які вплинули на це рішення, зараховують зростання зборів та податків, подорожчання матеріалів, які необхідні для якісного постачання комунальних послуг мешканцям міста. До того ж, у законі «Про державний бюджет України на 2016 рік» не затверджено оплату різниці, як це було минулих років. Якщо жителі міста хочуть зекономити свої кошти, у підприємстві рекомендують встановити лічильники.

Начальник відділу розрахунків населення КП «Тернопільводоканал» Руслан Бурман розповів, що раніше тернополяни, які мали лічильники в середньому платили близько 70 гривень. Зараз ця ціна буде збільшена до 90 гривень. Більша частина населення, а саме 95% перейшли на індивідуальне опалення. Для інших 5% нарахування показника буде здійснюватися за нормою або загальнобудинковим лічильником. Відповідно ціна буде дещо більша.

Мешканців Тернополя запевняють, що вартість, яка буде введена з 1 серпня одна з найнижчих в Україні. Аварійне обслуговування не входитиме у вартість оплати, а окремо становитиме 1 гривню 84 копійки.

 

Онлайн-консультації: роз’яснюють тернопільські податківці

П'ятниця, 12 серпня 2016, 06:26

У Тернопільській ОДПІ провели чергову інтернет-конференцію. Цього разу вона стосувалася порядку подання розрахунку за формою № 1ДФ. На запитання відповідала головний державний інспектор відділу організації роботи Галина Оленин.

Додзвонювачі найбільше цікавились порядком виправлення помилок, котрі вони допустили у розрахунку форми № 1ДФ та деякими особливостями його подання:

Фірма, у зв’язку з виробничою необхідністю, перевела працівника на роботу до філії в іншому місті й для нього орендується квартира. Орендна плата сплачується підприємством за рахунок прибутку. Надання працівникові житла, за яке йому не треба платити, на нашу думку, не вважається додатковим благом, а тому в 1ДФ – не відображали. Чи є це помилкою?

Ні, це не буде помилкою. Адже відповідно до Порядку заповнення, розрахунок за формою № 1ДФ, подається, якщо підприємство нараховує й виплачує дохід на користь платника. За загальними правилами, орендна плата, що сплачується підприємством за проживання працівника, є для працівника додатковим благом та повинна оподатковуватись.

Проте, нормами Податкового кодексу передбачено виняток: якщо житло орендується для працівника у зв’язку з виконанням ним трудової функції, то безоплатне проживання в орендованому приміщенні не є для працівника додатковим благом (пп. 164.2.17). У вашому випадку, підприємство не нараховує та не виплачує дохід працівникові, тому й відображати у формі № 1ДФ цю операцію не потрібно.

 

В березні виплатили заробітну плату померлого працівника його вдові. Також, їй було надано допомогу на поховання у сумі 4000 грн. При цьому, у формі 1ДФ за І квартал, бухгалтер відобразив ці виплати під податковим номером отримувача (вдови). Чи правильно нами заповнено розрахунок?

У цій ситуації, при заповненні форми № 1ДФ, було допущено помилку у відображенні податкового номера, яку слід виправити шляхом подання уточнюючого розрахунку. Дохід у вигляді заробітної плати було нараховано працівникові за відпрацьований час. Тому, незважаючи на те що працівника вже немає в живих, у формі № 1ДФ, такий дохід слід відображати за податковим номером працівника та ознакою доходу «101».

Щодо допомоги на поховання, то:

* сума, що не перевищує 3860 грн (двократний розмір прожиткового мінімуму х 1,4) не буде обкладається ПДФО, а у формі № 1ДФ її слід відобразити за ознакою «146»;

* суму, що перевищує цей розмір, необхідно оподаткувати за ставкою 18 % (у вашому випадку – 140 грн) та відобразити в розрахунку за ознакою «126».

І у першому, і у другому випадку, сума допомоги на поховання працівника буде відображатися у формі № 1ДФ за номером отримувача, тобто вдови.

 

Підприємець заключив договір на проведення в магазині ремонтних робіт з іншим підприємцем. При заключенні договору було проведено передоплату, яку відобразили в розрахунку 1ДФ за І квартал 2016 року. Проте, договір було розірвано, а послуги так і не надані. Підприємець суму авансу повернув у ІІ кварталі. Чи потрібно відображати повернену суму?

У разі повернення фізичній особі-підприємцю суми попередньої оплати при розірванні договору, яка була відображена іншим підприємцем в розрахунку за формою № 1ДФ за попередній квартал, така сума повернення зазначається з від’ємним значенням у складі податкового розрахунку за будь який наступний податковий період, протягом якого відбулося таке повернення коштів. У вашому випадку, при поданні розрахунку форми № 1ДФ за ІІ квартал суму повернення треба відобразити із знаком «-».

Яка освіта, на вашу думку, є сьогодні найбільш перспективною на ринку праці?

Четвер, 11 серпня 2016, 05:43

Державна служба зайнятості склала перелік найбільш перспективних професій в Україні, попит на які не буде зменшуватись у найближчі роки. "У ТОП найбільш перспективних в Україні професій і за затребуваністю у роботодавців, і за рівнем заробітної плати є професії у галузі IT, медичній галузі, інженерні професії та висококваліфіковані спеціалісти у аграрній сфері", – зазначив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

За його словами, якщо розглядати найбільш перспективні професії у розрізі робітничих спеціальностей, то найбільш затребуваними у найближчі роки будуть трактористи, кухарі, швачки, водії та будівельники. При цьому, Кравченко наголосив, що середня заробітна плата кваліфікованого кухаря близько 8 тисяч гривень, а тракторист за рік може отримувати заробітну плату до 120 тисяч гривень.

Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є перукар, кухар, електрогазозварник, тракторист-машиніст, водій, продавець, швачка. Рівень працевлаштування після закінчення профнавчання у ЦПТО – 85%.

 

Олександра ЛуканюкОлександра Луканюк вишивальниця.

− Я за освітою педагог, але не працюю за освітою. Професія вчителя – благородна, але не вдячна. Склалося так, що наших вчителів учні не поважають. Багато потрібно нам кваліфікованих спеціалістів. Головне, щоб після навчання працювали за фахом. Для своїх дітей хочу таку роботу, щоб вони її любили і отримували задоволення від неї.

 

Ракович ІринаІрина Ракович майстриня з миловаріння.

− Найперспективніший напрямок освіти – IT, туризм, ресторанний бізнес. Мій син має нахил до комп'ютерних здібностей, якщо обере професію пов'язану із комп'ютерними технологіями я буду лише рада.

 

 

Дана КогутДана Когут

− Зараз час, який потребує вміння, навичок і розуміння. З престижніших професій залишається робота адвоката. Мої діти мають престижну освіту та роботу якою задоволені. Якби мала можливість вступити зараз в університет, то обрала  філософію. Погано, якщо в сім'ї династія лікарів, то дитина вимушена вступати в медичний університет, попри свої бажання чи схильності до іншої професії.

Людмила КазмірукЛілія Казмірук – домогосподарка.

− Зараз усюди потрібно вищу освіту, я маю теж вищу освіту, але не працюю за фахом. Якщо ти матимеш освіту з найкращого ВУЗу, але не захочеш бути кваліфікованим працівником, то тут ніхто не зарадить.

 

 

Уляна НауменкоУляна Науменко

− Я вважаю, що технічна освіта найпотрібніша. За спеціальністю я працювала, але зараз в декретній відпустці. Якби зараз вступала, то обрала б дизайн.

 

 

 

Бариш МаріяБариш Марія – вчитель географії, викладач філософії.

− Маю дві вищі освіти, працюю вчителем географії, вивчала філософію. Я вступала колись на юридичний факультет не поступила і тішуся з того. Мій син, якому 5 років каже, що буде художником і будівельником.

 

 

Сорожкевич ОльгаСорожкевич Ольга – вчитель початкових класів.

− Зараз я в декретній відпустці, до того працювала вчителем початкових класів. Була б археологом при можливості. Професія кваліфікованого лікаря – найпотрібніша!

 

 

 

Ірина МихальчукІрина Михальчук – майстриня-початківець.

− Освіта найперспективніша та, яка до душі людині. За освітою я економіст, працювала довго у цій сфері, але вже вичерпала себе. Творча жилка з дитинства була присутня, зараз її реалізовую.

 

 

 

Cвітлана ХмелівськаСвітлана Хмелівська – продавець.

− Я економіст, працювала за фахом, якби обирала спеціальність зараз, то зупинилася також на економічній спеціальності. Колись виїхала закордон шукати кращої роботи, бо в Тернополі не було робочих місць.

 

 

Марія БурбанМарія Бурбан – вчитель.

− За освітою я вчитель, зараз працюю за своїм фахом. Обрала б нову спеціальність – ландшафтний дизайн. Викладаю в школі уроки хімії. Приємно, коли діти поглинають усе те, що ти їм розповідаєш.

 

 

Сагайдак УлянаУляна Сагайдак

− Я за освітою інженер, працювала в бібліотеці, обслуговую комп'ютери. Зараз вишиваю із задоволенням. Зараз вступила б в Косівський інститут прикладного мистецтва.

 

 

 

Сорожкевич Анатолій Анатолій  Сорожкевич – викладач класу ударних інструментів.

− Працюю в Теребовлянській музичній школі. Моя робота приносить мені задоволення, а це – головне! Спеціальності зараз не змінював би. Найбільше нам необхідні кваліфіковані працівники в медичній сфері.

 

 

Онуферко МарянаМар'яна Онуферко

− Будь-яка робота може бути престижною, якщо ти вчився добре і маєш бажання, то маєш усі задатки бути успішним в своїй роботі. Інженерія – найнеобхідніша професія.

 

 

 

Антонщишин НаталіяНаталія Антонщишин

− Я інженер-технолог ресторанного бізнесу, за фахом не працювала, бо не було робочих місць, де себе можна було б реалізувати. Обрала б професію вчителя зарубіжної літератури або ветеринара.

Справа не в тому яка професія, а як людина може себе реалізувати. У нас в Україні перенасичення будь-якої професії.

 

 

АВТОР: ШИЛО ТЕТЯНА

 

 

 

 

Фонди отримали пів мільярдні гривневі надходження

Четвер, 11 серпня 2016, 04:42

Платники обласного центру та Тернопільського району за сім місяців поточного року сплатили на централізовані рахунки податкової інспекції 496,7 млн грн єдиного внеску, з яких – 441,7 млн грн внесли містяни та 55,0 млн грн – жителі району.

Як інформувала заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк, страхові кошти, акумульовані на таких централізованих рахунках, автоматично перераховуються не пізніше наступного операційного дня після їх зарахування, на централізовані рахунки Пенсійного фонду, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, та на рахунки Накопичувального пенсійного фонду.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Безробітні стали стропальниками

Середа, 10 серпня 2016, 05:58

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості звернулося ТОВ «Тервікнопласт» з проханням допомогти у підборі осіб, які могли б працювати за професією стропальник. До слова, «Тервікнопласт» – один із найбільших виробників металопластикових конструкцій в Україні.

Завод у Тернополі площею 12 тисяч квадратних метрів виготовляє щомісяця понад 50000 металопластикових конструкцій будь-якого типу: вікна, балконні та вхідні двері, балконні скління, конструкції складної конфігурації. Для їх виготовлення використовуються високоякісні матеріали найбільш відомих європейських виробників.

стропальник

Для оперативного реагування на потребу роботодавця фахівці міськрайцентру зайнятості відібрали трьох безробітних з метою проходження професійного навчання за індивідуальною формою. Навчальний процес був організований на базі Тернопільського обласного навчально-курсового центру.

Професійно-практичну підготовку безробітні пройшли безпосередньо у «Тервікнопласті», і після отримання свідоцтва про присвоєння професії стропальник їм надали постійні місця.

 

Сторінка 1112 з 1426

«ПочатокПопередня1111111211131114111511161117111811191120НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер