images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернополі проведуть ряд заходів із відзначення Шевченківських днів

Субота, 07 березня 2015, 00:00

З 1 по 16 березня у Тернополі проводять ряд заходів, які присвячені 201 річниці від дня народження Тараса Шевченка. У переліку – перегляд документальних фільмів про життя Кобзаря, концерти, художні читання та літературно-мистецькі свята.

Зокрема, 9 березня о 10.30 год. у сквері Тараса Шевченка (біля Драматичного театру) відбудеться урочиста академія та святковий концерт, а о 12.00 год. – покладання квітів до пам’ятника Тараса Шевченка. Також цього дня о 15.00 год. в Українському домі «Перемога» виступить хор ім.І.Кобилянського.

 

Перелік усіх заходів, приурочений дню народження Тараса Шевченка

Зміст заходу

Термін виконання

Місце проведення

Трансляція документальних фільмів «Експедиція» та «Кобзар. Історія однієї книги».

6.03. - 15.00 год.

«Палац кіно»

Концерт присвячений 201 – річниці від дня народження Т.Г.Шевченка «Тарас Шевченко – великий син свого народу».

08.03.- 16.00 год.

БК «Пронятин»

Урочиста академія та святковий концерт.Покладання квітів до пам’ятника Т.Шевченка з нагоди 201- річниці від дня народження. 09.03.- 10.30 год.
12.00 год.
ДрамтеатрСквер Т.Шевченка

Концерт хору ім. І.Кобилянського до 201 – річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.

09.03. -15.00 год.

Український дім

Фольк - краєзнавча кав'ярня «Шляхами великої долі: Тарас Шевченко».

10.03. - 13.30 год.

Бібліотека №4 для дорослих

Художні читання творів Т.Г.Шевченка.

09.03. -12.00 год.

БК «Пронятин»

Вечір, приурочений пам’яті Т.Г.Шевченка.

10.03. -17.00 год.

Тернопільська музична школа №2

Літературно-мистецьке свято «Кобзареві думи»

10.03.-14.00 год.

Український дім

Мистецька вітальня «Музична інтерпретація поезії Шевченка».

11.03.-14.00 год.

Бібліотека №5 для дорослих

Літературно-музична композиція «І встає Кобзарева зоря над тобою, моя Україно!».

11.03.-13.00 год.

Дитяча бібліотека №4

Літературні читання «На перехресті музи й долі…»

11.03.-14.00 год.

Дитяча бібліотека №3

Концерт «Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш!».

11.03.-14.00 год.

БК «Кутківці»

Святковий концерт «Уклін тобі, Тарасе».

11.03.-15.30 год.

Тернопільська музична школа №1 ім. В.Барвінського

Літературна композиція «Шевченкове слово у серці дитини».

12.03.-12.30 год.

Центральна дитяча бібліотека

Літературно-музичне свято «Шевченківські обереги»

12.03.

Український дім

«Шевченківський розмай» присвячено 201- р. від дня народження Т.Г.Шевченка

12.03.- 15.00 год.

Український дім

 

 

Тернопільська міська рада шукає талановитих фотографів

П'ятниця, 06 березня 2015, 08:46

Тернопільська міська рада шукає талановитих фотографів для участі у фотовиставці «Мій Тернопіль», яка відбудеться 29 березня в Українському Домі «Перемога». Ідея цього проекту належить учасниці стажування «Школа молодого реформатора» Ользі Мальчик.

Мета фотовиставки - показати сучасний Тернопіль у світлинах, допомогти у реалізації творчій молоді, яка захоплюється фотомистецтвом та розвивати бренд міста. Фотовиставка «Мій Тернопіль» буде мандруючою, а це означає, що її зможуть побачити не лише жителі нашого міста, але й міста-побратими.

Для участі у фотовиставці запрошуються фотографи без вікових та професійних обмежень, яким необхідно з 5 по 20 березня надіслати пропоновані фотографії Тернополя на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду . Із усіх фото організатори оберуть найкращих 30 робіт, які й будуть представлені на фотовиставці.

Довідкову інформацію щодо проекту «Мій Тернопіль» можна отримати за телефоном 098 81 88 463.

До слова, проект «Мій Тернопіль» - це другий проект, який організовується у рамках програми стажування молоді у органі місцевого самоврядування «Школа молодого реформатора». Перший проект стажери провели до Дня святого Валентина із назвою «Кохання у кожному серці», під час якої усі бажаючі за символічні пожертви могли сфотографуватися біля великого банера із надписами «Бандерівець», «Слава Україні» і т.д. Усі виручені кошти із першої акції були спрямовані на підтримку бійців у зоні АТО.

Міська рада

У Тернополі презентували документальний фільм про сучасних кобзарів

Четвер, 05 березня 2015, 16:23

Днями в «Палаці кіно» відбулась презентація документального фільму Ганни Яровенко «Вільні люди». Стрічка розповідає про сучасних лірників, які вирушили у мандрівку давніми стежками кобзарів. Фільм показує не лише про життя сучасних мандрівників-лірників, але й досліджує теперішні музичні вподобання українців, пише Культурно.

— Мала нагоду потрапити на презентацію фільму в Києві. Мене приємно вразило поєднання простоти і змістовності стрічки. Згодом, виникла ідея організувати показ фільму в Тернополі, — каже організатор Катерина Поставська.

Перед прем’єрою усі охочі мали нагоду поспілкуватись з режисером та одним із героїв фільму, а також послухати гру на колісній лірі.

— Ми подорожували селами Черкащини — розповідає герой фільму Андрій Ляшук. — Зупинялись біля кожної хати і грали на стародавніх інструментах. Нас сприймали по-різному: бувало люди підспівували, а були й такі, що відмовлявся слухати. Ми часто відвідували молодіжні дискотеки. Зрозуміло, що у нічних клубах ніхто не сподівався почути гру на кобзі. Зараз молодь, в основному, полюбляє форматну попсу і шансон. І чомусь наші рідні традиції забуваються. Власне, це і стало основним дослідженням подорожі.1

За словами режисерки, «Вільні люди» — відбиток життя на порозі революції, яким жила Україна восени 2013 року.

— Мені хотілось відзняти таку собі реконструкцію лірницької традиції. Але коли  почали працювати над фільмом, зрозуміла, що просто розповісти про кожного героя буде замало. Адже ця тема зачепила глибокі українські традиції. Фільм став своєрідним дослідженням сучасної культури в національній свідомості.

За словами режисера, сьогодні на території України сучасних кобзарів залишилось одиниці.  Цих людей можна перерахувати на пальцях. Це ті кобзарі, які грають саме не старосвітських бандурах.

— «Вільні люди» знятий  у червні 2013 року за державні кошти. Дистриб’ютор фільму — студія-виробник «Укрхроніка», каже пані Ганна. — Так от мене цікавить питання : «Чому досі він не представлений широкому загалу, наприклад, в ефірі «Першого національного». Я неодноразово зверталася із цим запитанням до директора студії, пані Наталі Шевчук, але відповіді так і не отримала.

Переглянути стрічку в мережі інтернет вам не вдасться. Для цього ви можете звернутись  до Ганни Яровенко через соціальні мережі. Для перегляду отримаєте посилання на фільм та код.

Оксана Божко

 

Захоплюючий світ наукових картин у Тернополі

Середа, 04 березня 2015, 09:51

Картини зі світу науки можна побачити у нашому місті протягом березня. Презентована виставка фотографій природничих наук налічує 50 широкоформатних зображень. З допомогою світлової мікроскопії, растрово-електронної мікроскопії, растрово-тунельної мікроскопії вчені передали створені природою шедеври, пише Культурно.

З першого погляду здається, ніби потрапив на виставку фотографій квітів. Проте, якщо придивитись ближче, бачиш абстрактні витвори мистецтва, приховані у повсякденному житті. На картинах зображені стабільна нервова система, імунна система в дії, фермент, що сприяє кліматичному потеплінню, віртуальний потік,  зірки у мозку і навіть вигляд гарячої бруківки під прицілом спеціального мікроскопу.

DSC05337

Президент товариства імені Макса Планка Мартін Штратманн переконаний, що такі картини є мистецькими шедеврами. Вони можуть передати невідомий світ, який, водночас, оточує нас щодня. Тому «Картини зі світу науки» краще один раз побачити, аніж сто раз про них почути, — запевняє пан Мартін.

Біля кожної картини розміщений опис з інформацією про те, що на ній зображено. Таким чином детальніше знайомимось із явищами, яких не бачимо неозброєним оком.

DSC05340

Виставку «Картини зі світу науки» можна відвідати безкоштовно в УД «Перемога» протягом березня.

Оксана Божко

DSC05335DSC05345

DSC05347

DSC05344

DSC05336

DSC05334

DSC05330

DSC05329

 


Підготуйтесь до Великодня разом з Мистецькою Студією Подарунків!

Вівторок, 03 березня 2015, 11:27

До кожного дому вже прийшла весна! Ось-ось почнуть розпускатись бруньки, дерева вкриються зеленим листям і зацвітуть квіти. А згодом і прийде найулюбленіше свято весни — Великдень! Не варто чекати, підготовку до Великодня потрібно починати прямо зараз!  А допоможе вам у  цьому -  Мистецька студія подарунків! Адже з 16 березня по 3 квітня в рамках підготовки до Пасхальних свят Мистецька студія подарунків пропонує Вам та Вашим дітям взяти участь у тижневому курсі великодніх майстер-класів “ Намалюю писаночку”!

Разом з досвідченими майстрами можна буде навчитися з легкістю малювати писанки в різноманітних техніках. А також, зробити приємні подарунки до свят рідним та близьким, власними руками під час занять з хенд- мейду! Такий подарунок точно припаде до серця кожному, бо ж в свято Воскресіння Христа так хочеться отримати дарунок наповнений теплом, увагою та щирою любов'ю! Зробити великодні подарунки рідним може кожен! А все що вам треба це бажання та трішки часу! Незалежно від того, чи ви вперше берете до рук писачок, чи вже не перший рік маєте з ним справу, досвідченні майстри допоможуть вам з легкістю опанувати будь яку техніку та створити справжній шедевр власними руками!

Отож, якщо Ви загорілися бажанням почати творити, телефонуйте та записуйтесь на курс “ Намалюю писаночку” у Мистецьку студію за номерами: 098 122 53 25 або 25-06-90. Організатори – Творча Майстерня «Арт-Колесо», Молодіжний центр праці та ТОО ВМГО «Молода Просвіта» бажають Вам творчого натхнення!

 

 

Сторінка 1399 з 1465

«ПочатокПопередня1391139213931394139513961397139813991400НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер