М'ясо для українців стає недосяжним делікатесом
Понеділок, 29 квітня 2013, 12:58
Вирощувати м'ясо в Україні, попри обіцянки державної допомоги, стає селянам невигідно, йдеться в сюжеті ТСН-Тиждень.
Зарізавши корову або теля, господар віддає його лише по 10 гривень за кілограм. Натомість, у місті на прилавку воно з'являється вже по 50-70 гривень.
Тим часом, лише від початку цього року дрібним фермерам виплатили понад 15 мільйонів дотацій, звітує аграрне міністерство.
Торік прем'єр Микола Азаров особисто обіцяв 500 гривень за голову ВРХ: "От тримаєте теличку півроку - отримай дотацію 500 грн, рік – 1000".
Такі дотації уряд вигадав, щоб селяни не різали телят, а вигодовували їх бодай рік - до нормальних розмірів.
У такий спосіб, за інформацією аграрного міністерства, врятували від ножа півмільйона рогатих. Селянам роздали 300 мільйонів гривень.
"Ми стимулювали селян вирощувати м'ясо... зупинили процес спаду поголів'я", - говорить заступник міністра аграрної політики Олександр Сень.
У той же час, за словами фермерів, в них статистика геть інша. "Ну що, ми здали трьох бичків... Ну, заплатили нам один раз дотацію. Більше немає", - повідомила фермер з Кіровоградщини Марія Бережна.
Торік вона повірила у дотацію і лишила у господарстві 10 телят. Щоб отримати допомогу, спершу сама витратилася на біркування, бо без них грошей не дають. Зазначимо, в травні нумерували худобу по 50 гривень.
Якщо відняти біркування, чиста допомога на тримісячне телятко склала 200 гривень. Загалом дотація фермера пішла на корм для худоби всього на тиждень.
Чому в міністерських паперах поголів'я росте, а в людських дворах - тане, пояснює колишній радник міністерства Богдан Андрющенко. "Оскільки обов'язковою виявилася ідентифікація тварин, то ми просто побачили частину тварин, яких раніше не бачили", - зазначає незалежний експерт аграрного ринку.
Заступник аграрного міністра, коментуючи застій в невиплатах дотацій, запевняє: "Бюджетний моховик задрімав. Кінець і початок фінансового року в Україні завжди провальні. Але недоплачене - а це більше 100 мільйонів - третина обіцяних дотацій - до селян вже летить".
За його словами, у лютому кошти направлені на місця і вже завершується виплата селянам цих боргів.
Крім того, як зазначили у міністерстві, також селянам будуть доплачувати за кожен кілограм, зданий на м'ясопереробне підприємство. Таким чином, продати вирощене м'ясо тепер можна дорожче.
Зокрема, за кіло яловичини обіцяють докинути 2,50 - якщо бичок доріс до 330 кілограмів. За кіло свинини доплатять півтори гривні - якщо свиня від 100 до 120 кілограмів, а та, в якої більше сала, піде з доплатою в гривню на кілограмі живої ваги (120-150 кг).
"Ця дотація сприятиме тому, що селяни будуть зацікавлені здавати безпосередньо переробним підприємствам і ми відходимо від тих послуг небажаних, які є між селянином і переробним підприємством", - заявляє Олександр Сень.
У той же час фермери заявляють, що на місцях бізнесмени їздять скуповують м'ясо по 10-11 гривень.
"Посередники і справді правлять м'ясним балом", - підтверджує фермер з Кіровоградщини Марія Бережна і додає: "Але і з переробниками напряму - каші не звариш. Ковбасні заводи здебільшого на живу вагу худобу не беруть, вимагають чисте м'ясо, дають за кіло всього 25 гривень. Копійчана дотація тут погоди не зробить".
У Мінагрополітики ж кажуть, що вже зараз українці на 95 відсотків забезпечені вітчизняним м'ясом, а скоро будуть - на всі 100.
"Найближчий рік-два ми закриємо повністю питання імпорту м'яса", - прогнозує заступник міністра.
Дещо інша статистика щодо імпорту в учасників аграрного ринку. Так, директор однієї з агрофірм зазначає, що йому ніде діти м'ясо. "Закордонні свині дуже заважають нашим. Торік на 10 кілограмів вітчизняної свинини на полицях було 8 імпортної. Свинарі навіть президенту листа написали з проханням квотувати імпорт. Йдуть сьогодні сурогати – я так це називаю – з усіх країн, щоб похоронити останніх виробників, які ще плавають", - стверджує аграрій.
Попри всі нестикування, певний економічний зиск від державних дотацій дехто таки відчує, кажуть експерти.
"Як правило, таку допомогу отримують люди наближені, а не всі. Держава має десь взяти – лівою рукою десь взяти ці гроші – і правою – комусь віддати, і звичайно з'їсти половину десь по дорозі", - зазначає доктор економічних наук Володимир Коновальчук.
Хто програє в такій схемі - так це покупець. Він заплатить за м'ясо кілька разів - дорогою від хліва фермера до прилавка яловичина уже подорожчала вдвічі.
Кореспонденти ТСН Ольга Кашпор, Олена Шворак, Світлана Тараканова