images/stories/logosait_new.jpg

 

Кутя. Де і як її готують

приготування куті

На святу вечерю прийнято готувати дванадцять пісних страв. Найцікавіше, що вичерпного переліку святошних наїдків не існує, в різних кутках держави і навіть області, меню різне. Обов’язкові на столі кутя, узвар, риба, капуста, пампушки... Саме на рецепті приготування куті ми й зупинимось.

 

Кутю на Тернопільщині готують за найрізноманітнішими рецептами. В різних господарів вона різна: рідка чи густа, солодка чи солонувата, на воді чи на молоці, з пшениці чи навіть рису... До страви додають окрім традиційних маку та сухофруктів шоколад і навіть халву.

- Дуже здивувався, коли в друга на Гусятинщині мене пригостили густою кутею, - пригадує тернополянин Борис Кулик. - Така собі каша з маком. Їдять вилками теплу. Я звик до іншого. Маю родичів в декількох селах Тернопільського та Збаразького району. Так там кутя рідка, їдять ложками і обов’язково холодною. Ще більше здивувався коли був на Полтавщині на Сорочинському ярмарку, який проходить літом. Там з усіх куточків держави приїхали. Так там розговорився про традиції з одним чоловіком з Дніпропетровщини. Він розповів, що в них кутю варять з рису...

 

У традиціях окремих сіл і міст нашого краю — подавати кутю тричі — на Святвечори 6, 13 і 18 січня. Дехто готує кутю тільки двічі: 6 і 18 січня.

Наталія Колесник із Ланівців розповіла, що у її домівці кутю розбавляють сиропом (вода із цукром) і додають туди карамельки замість меду або порізані шоколадні цукерки. Також до наїдку входять подрібнені горіхи, мак, родзинки. А от у селі Чайчинці цього ж району, де мешкає бабуся Наталії, кутю подають ще й з горіхами, маком та родзинками. Окрім того, до традиційної страви додають ще мед і... вишні у власному соку.

— А от у лемків кутя рідка, а не густа і подають її холодною до столу, — розповідає Вадим Савка. — Мої дідусь із бабусею мешкають у селі Лозова Тернопільського району. Як і у селі Мар’янівка цього ж району, там мешкає багато лемків. Вони готують кутю по-особливому. Крім звичних складників, до страви ще додають порізаний чорнослив.

Тернополянка Ольга Лихолат розповіла, що у її рідному селі Джурин Чортківського району, до куті, окрім звичних складників, додають ще й халву. Але тоді кладуть менше меду та цукру. А Сергій Бондарчук із села Оліїв Зборівського району каже, що його батьки до традиційного наїдку, окрім маку, горіхів, родзинок, додають ще й фрукти — порізані кубиками яблука та цілі ягоди свіжого винограду.

 

 

Пшенична кутя.

Продукти, необхідні для приготування:

1 стакан зерен пшениці;

100 г маку;

100 г почищених волоських горіхів;

1-3 столові ложки меду;

Цукор до смаку.

Рецепт приготування пшеничної куті:

Зерна пшениці товчуть у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася.

Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просіваючи і промиваючи.

На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолоджують, підсолоджують по смаку.

Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою.

В кінці додають товчені ядра волоських горіхів. Іноді також додають родзинки, але це необов’язково. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.

 

Рисова кутя.

Продукти, необхідні для приготування:

1 стакан рису;

100 г маку;

100 г ядер волоських горіхів;

1-3 столові ложки меду;

Цукор до смаку.

Рецепт приготування рисової куті:

Іноді кутю готують з рису, але рис слід приготувати особливо.

Склянку рису насипати у кастрюлю та залити півтора склянками кип’ятку. Щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому.

Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі.

Співвідношення всіх інших компонентів для куті таке ж, як у попередньому рецепті.

Пшенична кутя з родзинками. Рецепт приготування

 

Пшенична кутя з родзинками.

Продукти, необхідні для приготування:

Пшениця 1 склянка;

Мак 100 г;

Горіхи волоські 100 г;

Ізюм 100 г;

Мед 1-2 ст.л.

Рецепт приготування пшеничної куті з родзинками:

Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася.

Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі.

Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки.

Ізюм залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки.

Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.

 

Кутя з сухофруктами чи малиною.

Продукти, необхідні для приготування:

Дві склянки цільних зерен пшениці або рису;

півсклянки чи третину (за смаком) меду;

сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку;

родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.

Рецепт приготування пшеничної куті з сухофруктами і малиною:

Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин.

Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.

Все варити ще хвилини дві. У остигнула масу додати мед. Залишити на 1-2 години.

 

Кутя з шоколадом і халвою.

Продукти, необхідні для приготування:

Одну склянку пшениці;

пів склянки грецьких горіхів;

пів склянки родзинок;

мак - 100 г.;

мед - 3-4 ст. ложки;

узвар;

халва - 50 г.;

шоколад чорний - 50 г;

трошки солі.

Рецепт приготування:

Пшеницю для куті замочити на ніч, а потім відварити до готовності. Мак запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи порізати шматочками і підсмажити на пательні 3-4 хвилини. Родзинки перебрати, помити, запарити і обсушити. З'єднати холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додати узвару стільки, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається.

Халву і шоколад порізати невеличкими шматочками. Акуратно вмішати у кутю.

20 хвилин

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер