Що можна їсти тернополянам під час Великого посту?
Вівторок, 04 березня 2014, 14:42
Під час Великого посту рекомендується утримання від:
1 . всіх продуктів , у складі яких є м’ясо і м’ясні продукти
2 . всіх продуктів, що містять молоко і молочні інгредієнти , в т.ч. сухе молоко
3 . всіх продуктів, що містять яйця
4 . риби
5 . рослинного масла і алкоголю
Під забороною : шоколад , випічка і здебільшого ” швидка їжа ” .
Що можна їсти і що не можна їсти по седмиці ( тижнях ) Великого посту .1 , 4 , 7 седмиці Великого посту з понеділка по п’ятницю включно – сухоїдіння , їжа навіть без рослинного масла.Мирянам дозволяється куштувати варену їжу , як виняток дозволяється рослинна олія .
Сухоїдіння – термін у православному Статуті , що позначає дозвіл на куштування тільки неварений їжі під час посту. Під визначення поста , зокрема , підпадають практично всі середовища (на згадку про зраду Ісуса Христа Іудою ) і п’ятниці (на згадку про розп’яття Христа). Сухоїдіння вказує на досить строгу форму посту. Поширюється переважно на ченців . Для мирян вважається додатковим подвигом , на який рекомендується отримати благословення духівника.
Найчастіше на трапезі в такі дні : хліб , сіль і вода , а також сирі овочі і фрукти , сухі фрукти ( ізюм , курага , інжир , фініки і т. д.) , мед , різні горіхи.
2 , 3 , 5 , 6 седмиці з понеділка по п’ятницю : за статутом – варена їжа.Мирянам дозволяється їжа з рослинним маслом. Як виняток в понеділок , вівторок , четвер мирянам можна куштувати рибу.
У Велику ( Страсну ) П’ятницю за статутом нічого не їмо.Мирянам – сухоїдіння .
У Велику Суботу – сухоїдіння , їжа навіть без рослинного масла.Мирянам дозволяється куштувати варену їжу , як виняток дозволяється рослинна олія .
По суботах і неділях за статутом дозволяється їжа з рослинним маслом.Мирянам як виняток можна куштувати рибу.
У Вербну неділю і Благовіщення за статутом дозволяється риба.
Болящим , ослабленим людям можна взяти у духівника благословення на послаблення посту – хоча б на молочне в деякі дні .
Рибні страви можна готувати в святкові дні – на Благовіщення Пресвятої Богородиці ( 7 квітня) та Вхід Господній в Єрусалим (останнєНеділя перед Великоднем , в 2009 році – 12 квітня).
Рибну ікру дозволяється їсти в Лазарєвусуботу (напередодні Вербної Неділі – 11 квітня).
Що можна їсти ?
У Великий піст особливо важливо своєчасне вживання перших і других страв в гарячому вигляді.Велику роль відіграють домашні заготовки: соління і квашення , мариновані овочі та ягоди , соки і варення.Не зайвими виявляться напівфабрикати у вигляді заморожених продуктів : грибів , ягід , овочів.Особливу увагу під час посту приділяють зелені , сушеної та солоної ( петрушці , селері , кропу та ін), прянощам . Їх додають практично в будь-які страви .
Зараз харчова промисловість охоче відгукується на потреби тих, хто поститься : на прилавках можна побачити пісні майонези , пісні котлети ( з картоплі , капусти , моркви ) .
Соєві продукти дозволені , але не варто ними захоплюватися , адже піст – це не просто дієта і це не означає , що варто об’їдатися дозволеними продуктами.
Також можна включити в своє меню і морепродукти: креветки , мідії , кальмари .
Обов’язково зробіть свій раціон крупами !
Про піст
Хворим потрібно порадитися з лікарем. Вагітним жінкам необхідно дуже обережно ставитися до скоєння посту. Послаблення в пості дається малолітнім дітям і подорожуючим .
Розговляються ( починають приймати скоромну їжу) після тривалих постів у день свята , після Божественної літургії. Розговлятися після багатоденних постів потрібно поступово.
Існує шість ступенів строгості посту:- Все , крім м’яса ( масниця ) ;- Куштування риби;- Гаряча їжа з маслом ( рослинним) ;- Гаряча їжа без олії;- Холодна їжа без олії , що не підігріте питво ( іноді називають сухоїдіння ) ;- Повне утримання від їжі.