images/stories/logosait_new.jpg

 

Як годують дітей в літніх таборах на Тернопільщині

Харчування в дитячих таборах – на особливому рахунку в санепідстанції. Діти тривалий час живуть і харчуються в оздоровчих закладах, а отже їхній раціон під особливим контролем. 5 разів на день дають їсти своїм вихованцям у дитячих таборах Тернопільщини, про це нам розповіли в управлінні сім’ї та молоді Тернопільської облдержадміністрації.

Як харчують дітей, зокрема в дитячому таборі “Ромашка”, що в селі Нирків Заліщицького району, дізнавалась знімальна група “Провінційних вістей” телеканалу TV-4.

Поки діти відпочивають, для них на кухні невтомно трудяться кухарі. Їжу готує четверо людей. Не встигають діти завершити снідання, як тут вже готують обід і так увесь день. Їжа домашня, корисна. Жодних напівфабрикатів. Усе за розрахунком. Діти їдять перші страви, молочне, овочі, фрукти, каші, м’ясо і рибу. Такий здоровий раціон навряд чи є у кожного вдома.  Кухарі кажуть, продукти їм поставляють завжди свіжі.

Готувати кухярам треба немало. Наприклад, одна порція супу – це 380-400 грамів. Якщо в одному заїзді дітей 100, то кухарям доводиться варити 40 літрів лише першої страви. Готують тут їжу різноманітну. Перелік страв, які дають дітям в “Ромашці”, на голодний шлунок слухати не можна.

- На сніданок ми готували: каша гречана в нас була, гуляш, постійно масло, салат з бурячка, чай, хліб. На обід ми сьогодні приготували суп макаронний, молода картопля в нас є, салат з капусти, риба, сік, цукерки даємо і печиво. На вечерю ми сьогодні приготуємо плов, чай, масло і салат, – розповідає кухар дитячого табору “Ромашка” у селі Нирків Заліщицького району Наталя Мельник.

У таборі “Ромашка” дотримуються ще однієї традиції. Перед кожним прийомом їжі – молитва. Далі у їдальні чути лише стукіт ложок. Порції великі, діти наїдаються, запевнили нас працівники табору. Нерідко і поправляються під кінець зміни у таборі. Окрім стандартних прийомів їжі дають ще підвечірок: готують какаю, випічку і фрукти.

Є в дитячому раціоні також солодощі. Наніч п’ють йогурт.  Кухарі кажуть, стараються, як для власних дітей і відповідальність дуже велика: щоб догодити, щоб дітям смакувало. Кажуть, це дорослі можуть їсти “примусово”, а дітям не сподобається, то і їсти не будуть. Готують у “Ромашці”, дотримуючись визначених кулькуляції. Самі ж вихованці табору підтверджують, готують дуже смачно.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер