images/stories/logosait_new.jpg

 

Скільки коштує борщовий набір на Тернопільщині?

11Журналісти «Номер один» прослідкували за змінами цін на традиційні продукти для приготування борщу. Порівняно з аналогічним періодом минулого та початком цього року майже всі продукти подорожчали.

Ціни на продукти з борщового набору за минулий рік ми отримали у Головному управлінні статистики в Тернопільській області. Нинішню вартість продуктів подаємо за власним спостереженням, взявши за основу ціни в супермаркетах.

Звісно, вартість продуктів коливається залежно від місць їх продажу, якості, місця вирощення тощо. Тож розрахунки будуть приблизними, але дадуть змогу прослідкувати тенденції – що відбувається з цінами борщового набору на Тернопільщині.

У порівнянні з минулим роком

У порівнянні з цим же періодом 2013 року, цьогоріч найбільше подорожчала цибуля. У червні минулого року за кілограм ріпчастої цибулі доводилось платити 5,85 грн., цього року кілограм коштує 14 гривень. Маємо ріст ціни на 58%. На чверть подорожчав часник: 24 грн. за кілограм у минулому році – 32 грн. тепер. На 19% подорожчала яловичина (61 гривня проти 49,31 грн.). Сметана жирністю понад 15% коштувала 22,40 грн. за кілограм, цього року вартує 28 гривень, отже, ціна виросла на 20%. Молода морква у червні 2013 року коштувала 7,34 грн. Цього року її вартість зросла приблизно на чверть  і становить 10-11 гривень.

Через низькі запаси капусти ціни на неї в Україні у квітні-травні різко піднялися. Однак зараз знову знизились до звичної межі і становлять приблизно три гривні, що на 14% менше від минулорічної вартості. Порадував здешевленням і буряк: з 6,91 грн. у минулому році ціна знизилася до 5, 50 у цьому (на 20%).

А от за молоду картоплю доведеться платити більше на 20%: за рік ціна зросла з 5,55 грн. до 7 грн.

Ще один інгредієнт борщу – томатна паста – коштує 15-16 гривень за 500 г проти 11,96 грн., тобто подорожчала до 20%.

У порівнянні з початком року

Порівняно із січнем 2014 року найбільше подорожчала морква, адже тепер на прилавках купуємо цей овоч з нового врожаю по 10 гривень за кілограм, порівняно з 3,30 грн. взимку, отже, на 67% дорожче. Схожа ситуація і з буряком, який коштував 3,78 грн., тепер – 5,50 грн., отже, подорожчав на 31%. Ціна на картоплю зросла на 23% – з 5,36 грн. до 7 грн. тепер.

Часник подорожчав майже наполовину – на 44,5%, адже у січні коштував 18,30 за кілограм. На 17% зросла ціна яловичини (у січні за кілограм просили 50, 66 грн.).

Майже не змінилася ціна жирної сметани:  у січні вона коштувала 27,37, що на 2 відсотки менше від нинішньої. Ціна на капусту зараз також майже прирівнялася до січневих показників. Томатна паста коштувала 13, 37 грн. і подорожчала майже на 11%.

Основними чинниками коливання цін на продукти експерти вважають сезонність, інфляцію, нестабільну ситуацію в країні. Однак прогнозують зниження цін на овочі й сезонні фрукти у липні та серпні завдяки збору нових врожаїв. М’ясо також може трохи подешевшати наприкінці літа – на початку осені, коли знижуватиметься ціна на корми для тварин.

За прогнозом «Інституту аграрної економіки», заборона з боку Російської Федерації на імпорт української картоплі 16 червня 2014 року не матиме значного впливу на цінову ситуацію на внутрішньому ринку нашої держави.

Олена Бойчук (“Номер один”)

Цифра: Понад 20 млн. тонн картоплі щороку виробляє Україна. У 2012 році, зібравши врожай 23,3 млн. т, – 6,4% світового виробництва продукту – наша держава посіла четверте місце у рейтингу після Китаю, Індії та Російської Федерації.

За даними FAO
Джерело: Номер один

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер