Тернопільщина входить у п’ятірку регіонів із найнижчими цінами на продукти харчування
Понеділок, 20 травня 2013, 06:30
«Індекс споживчих цін в області протягом січня-квітня поточного року порівняно до грудня 2012-го склав 99,5% (по Україні 100,1%), зокрема, за квітень – 99,7%, – зазначив начальника головного управління статистики області Володимир Кирич.
Найбільш суттєво на досягнення вплинуло зниження індексу споживчих цін на продовольчі товари».
наприкінці квітня – на початку травня найбільше подешевшали курячі яйця, продукти переробки зернових, зокрема, гречка, вівсяні пластівці, алкогольні напої, молокопродукти. Також знизилась вартість на бензин та паливо-мастильні матеріали.
Водночас коливається ціна на макаронні вироби, а наприкінці великоднього посту подорожчала риба та рибопродукти, овочі (капуста, цибуля, картопля, морква). Проте повільно, але постійно знижується вартість парникових помідорів, а також яєць, рису, гречки, домашнього сиру (якщо наприкінці квітня максимальна ціна на ринку сягала 34 грн./кг, то зараз – 25 грн./кг), домашня сметана – відповідно 38 грн./кг – 35 грн./кг.
На 7% підвищилась вартість проїзду в автотранспорті, зокрема, у міжміському та міському, та залізничні перевезення.
Наразі для Тернопільщини проблема з м’ясом. У торговій мережі яловичини немає, на ринку її ціна зросла і залежно від категорії та якості м’яса коливається у межах 57– 65 грн./кг, повідомляє “Номер один”.
Стала дефіцитом свинини: адже хоча у магазинах (залежно, вирізка це, лопатка чи ребра) вартість становить від 42 грн./кг до 69 грн./кг, то на ринку ціна продовжує триматись у межах від 50 грн./кг до 75 грн./кг. Однак тернопільські експерти вважають, що вже за пару днів ціна знову зросте, адже м’яса не багато, а попит на свинину завжди є.