images/stories/logosait_new.jpg

 

Як не "законсервувати" в банці на зиму ботулізм та не отруїтися. 5 порад

Приготування консервації на зиму має бути безпечним, аби не захворіти на ботулізм та не наразити на небезпеку себе, родину та друзів.

За півроку в Україні зареєстровано 50 випадків ботулізму. "Винуватцями" були не тільки в’ялена непатрана, копчена, солена риба, а й домашні консерви, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною хвороби найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше - овочі.

Фото: bit245/Depositphotos

Ось 5 порад, які допоможуть уникнути смертельного ризику при виготовленні домашньої консервації.

  • Ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
  • використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
  • мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
  • використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
  • обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді.

Важливо знати, що заразитися ботулізмом можна, вживаючи їжу з небезпечних ємностей:

  • роздутих банок;
  • банок зі здутими кришками;
  • банок, з яких щось витікає;
  • нещільно закритих банок;
  • банок, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються більше року

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер